Eon kritiserar regeringen för brist på långsiktighet

Foto: Anders Hellberg

Företaget skulle satsa stort på biogas – om bara politikerna tydligt kunde visa vilken väg som gäller.

I förra veckan meddelade EU att man beviljar Eon ett investeringsstöd på 203,7 miljoner Euro till en planerad biogasanläggning i Skåne, det här framgår i ett pressmeddelande från företaget.

Enligt Eon skulle anläggningen leda till att produktionen av biogas i Sverige dubblerades. Men trots EU:s beslut om stöd tvekar Eon. Anledningen sägs vara brist på långsiktighet från svenska regeringen.

– Hade det funnits en långsiktighet från politikerna på hur den så nödvändiga omställningen av transportsektorn i Sverige ska realiseras, vore beslutet enkelt för oss att börja bygga. Dessvärre är vi inte där säger Anders Olsson, vice koncernchef på Eon Sverige, i pressmeddelandet.

Han tillägger:

– För att efterfrågan av sådana volymer ska uppstå behöver det ske en nationell marknadsutveckling av gasen som drivmedel. Det finns i dag över 150 gasmackar och cirka 50 000 fordon i landet, men för att det ska ta fart på riktigt krävs det en tydlig inriktning från politiskt håll att biodrivmedel ska utgöra en väsentlig del av svensk drivmedelsförsörjning – på bekostnad av de fossila alternativ som finns på fordonsmarknaden i dag.

Enligt pressmeddelandet kommer Eon vänta till efter sommaren innan företaget beslutar hur man ska gå vidare.

Miljö online2

Liknande artiklar