Hur mycket släpper din mat ut?

Foto: CC0

En stor studie gjord i Storbritannien har undersökt hur över 55 000 personers dieter påverkar miljön – och köttätare släpper ut nästan dubbelt så mycket som personer som inte äter kött.

Fram till år 2050 behöver vi sänka våra växthusgasutsläpp till två ton per person om vi ska lyckas begränsa den globala uppvärmningen till max två grader. Med en genomsnittlig köttkonsumtion på 134 gram per dag hamnar svenskar i studiens högsta kategori (se faktaruta), vilket ger oss utsläpp på över 2,6 ton per person och år – endast från maten. Samtidigt ska våra två framtida ton inkludera andra saker som energianvändning och transporter. En vegansk diet hamnar med studiens beräkning på 1 ton växthusgasutsläpp per person och år och en vegetarisk på nästan 1,4 ton.

Om vi skulle gå tillbaka till vår köttkonsumtion från år 1990 skulle vi kunna minska våra matutsläpp till två ton per person, en skillnad på över ett halvt ton. 2010 låg våra utsläpp på totalt 5,7 ton per person, exklusive utlandsresor och konsumtion som producerats i ett annat land.

Studien gjordes av sju forskare på över 2 000 veganer, 15 000 vegetarianer, 8 000 fiskätare och 29 000 köttätare i Storbritannien. Sedan 2000 har försäljningen av kött i Sverige ökat med 92 procent.  Det svenska köttgenomsnittet ligger idag på 134 gram/person och dag till skillnad från 1990 då summan låg på 73 gram.

Fakta
Genomsnittligt utsläpp/dag i kilogram

Veganer: 2,89 kg
Vegetarianer: 3,81 kg
Fiskätare: 3,91 kg
Köttätare <50 g/dag: 4,67 kg
Köttätare 50-99 g/dag: 5,63 kg
Köttätare >100 g/dag: 7,19 kg

Svensk genomsnittlig köttkonsumtion/dag

2012: 134 gram/person
1990: 73 gram/person

Miljö online2

Liknande artiklar