Flyt för elbilar i Norge

Foto: Jeff Cooper

Under 2013 registrerades 8000 elbilar i Norge jämfört med ca 1500 i Sverige.

Bakom utvecklingen finns stora satsningar från norska staten. Elbilarna subventioneras bl.a. genom att slippa skatt på vikt och koldioxidutsläpp, slipper trängselsavgifter, får ofta gratis parkering och har rätt att köra i bussfiler. Dessutom finns runt 4000 laddstationer, varav 70 är snabbladdstationer, enligt organisationen Transnova (jämfört med några hundra i Sverige, enligt uppladdning.nu).

Norge har runt 25 000 elbilar, vilket motsvarar ca 1 procent av alla bilar. Under första kvartalet 2014 var Tesla S den mest sålda bilen i Norge, följt av VW Golf, och på tredje plats ännu en elbil, Nissan Leaf.

Kan Sverige lära av Norge i strävan mot en fossilfri fordonsflotta till 2030?

Miljö online2

Liknande artiklar