Jordens resurser slut för i år

Foto: NASA/ GSFC/ NOAA/ USGS

Idag, 19 augusti, är det Earth Overshoot Day. Det är den dag på året då mänskligheten har konsumerat lika mycket resurser som vår planet kan producera på ett år. I år infaller dagen tidigare än någonsin. 

Under resten av året lever vi över jordens tillgångar. Det innebär att det skulle behövas ett och ett halvt jordklot för att försörja mänskligheten. Om alla skulle leva som vi i Sverige så skulle det behövas tre jordklot. I år infaller Earth Overshoot Day tidigare än någonsin. Förra året var Earth Overshoot Day den 20 augusti och år 1987 inföll det den 19 december.

Earth Overshoot Day går att jämföra med om man gör slut på sin årslön på bara åtta månader enligt vad WWF:s expert Carina Borgström Hansson säger till SvD. Bakom Earth Overshoot Day står organisationen Global Footprint Network som samarbetar med WWF.

 Kostnaderna för vår misshushållning med naturresurserna visar sig tydligare för varje dag som går. Vår ekologiska skuld till framtidens generationer – i form av förstörda skogar, brist på färskvatten, markförstörelse, förlust av biologisk mångfald och pålagring av koldioxid i atmosfären som är den största orsaken till växthuseffekten – ökar hela tiden. Naturen är grunden för välfärd och välstånd. Vi måste bevara och förvalta jordens resurser för våra barn, barnbarn och kommande generationer, säger Carina Borgström Hansson.

Förra veckan skrev Supermiljöbloggen om att forskare menar att cirkulär ekonomi kan vara ett sätt att minska resursförbrukningen.

Miljö online2

Liknande artiklar