Klimatexpert: Sverige ett u-land i klimatberedskap

Foto: Julie Mac

Översvämningar i Västsverige. I Halmstad hotas 800 hem samtidigt som Sveriges beredskap sågas. Översvämningar kommer att bli vanligare i framtiden, men hur förberedda kommer vi att vara ?  

SMHI har utfärdat en klass 3- varning för vattenflöden som är ”extremt höga och väntas stiga ytterligare.” Varningen gäller nedre delen av ån Nissan och flera mindre vattendrag i Halland, Västergötland och Småland. En klass 3-varning innebär vattenflöden som i snitt sker en gång på 50 år.  Under de senaste två dagarna har det regnat mer i området än vad det normalt gör under hela augusti.

I Halmstad riskerar 8000 hushåll att drabbas eller har redan drabbats av översvämningar.  I Skåne hotas på sikt 23 000 hus av det stigande havet. I halländska Getinge har 49 hushåll behövt evakuerats. E6:an i Bohuslän har fått stängas av på grund av översvämningar, rapporterar Sveriges Radio.

Men Sverige är inte beredda på översvämningar menar Ulf Moback som arbetar med Göteborgs översvämningsplan och är en av Sveriges främsta experter på översvämningsskydd.

När det gäller åtgärder mot kommande klimatöversvämningar så är Sverige ett u-land skulle jag vilja hävda”, säger han till Sveriges radios miljöprogram Klotet.

Enligt FN:s klimatpanel, IPCC, så är det hög sannolikhet att skador från översvämningar blir vanligare i Europa i framtiden.

Trots att det är omöjligt att veta om en specifik översvämning skulle ägt rum även utan klimatförändringar vet vi att extremväder kommer öka och bli allvarligare.

Miljö online2

Liknande artiklar