Lööf: ”Allt fler skriker efter grön energi”

Foto: Centerpartiet

För fyra år sedan ville Centerpartiet att 66 procent av Sveriges energianvändning skulle vara förnybar till år 2030. Nu vill man sätta ett nytt mål: 70 procent.

I dag höll Centerpartiets partiledare Annie Lööf sitt sommartal (pdf) i Nyckelviken utanför Stockholm. Bland annat sa Lööf att ”allt fler skriker efter grön energi” och hon presenterade även ett nytt mål på energiområdet:

– Sedan Centerpartiet fick ansvar för klimat- och energifrågorna i regeringen har andelen förnybar energi ökat från 43 till 51 procent. Det är jättebra, men det räcker inte. Därför vill Centerpartiet sätta ett nytt mål, senast 2030 ska 70 procent av all energi som används i Sverige vara förnybar.

Det här kan jämföras med vad Centerpartiet gick ut med inför förra valet, år 2010, då man skrev i sitt valmanifest att ”[o]m tjugo år bör två tredjedelar av energin vara förnybar (…)”. Året efter presenterades samma mål återigen som en nyhet på DN Debatt då partiets företrädare Andreas Carlgreen och Roger Tiefensee skrev:

Centerpartiets arbetsgrupp för miljö föreslår nu höjda framtida ambitioner för förnybar energi och energieffektivisering, bland annat att: Två tredjedelar av energin bör vara förnybar om knappt 20 år, år 2030.

Miljö online2

Liknande artiklar