Miljöpartiet vill ha pant på mobiler

Miljöpartiet vill ha en pant på 100 kronor på mobiltelefoner. De föreslår ett system som liknar det med pet-flaskor och aluminium-burkar. Miljöpartiet föreslår att panten på 100 kronor ska läggs på priset i affären och fås tillbaka när telefonen lämnas in.

– Vi ser framför oss att det finns en pantlucka på alla ställen som säljer mobiltelefoner, säger Miljöpartiets språkrör Åsa Romson till Metro.

Idag samlas endast en liten andel av alla mobiler in. En del metaller som används i mobiltelefoner bryts under miljöfarliga och människovidriga förhållanden. Det gäller bland annat brytning av metaller i Kongo.  Mobiltelefoner är energieffektiva, och det går åt 40 gånger så mycket energi att surfa med en bärbar dator som att surfa med mobilen. Däremot så kräver mobilnäten en del energi. Endast 4,5 procent av mängden sålda mobiltelefoner som gick till återvinning år 2007.

Läs mer i tidningen Mobilen.

Miljö online2

Liknande artiklar