Protesterna har effekt: gruvboomen avtar

Foto: os

Allt fler gruvprojekt överklagas av markägare och miljöorganisationer.

Sveriges omtalade gruvstrategi har inneburit att nio av tio ansökningar till Bergsstaten om provborrning får ja. Nu är det dock snarare regel än undantag att bearbetningskoncessionerna, det vill säga tillståndet att öppna en gruva om miljöprövningen godkänns, överklagas, berättar Linda Ylivainio på Bergsstaten för Dagens Nyheter.

Branchorganisationen Svemins VD Per Ahl menar att tillbakagången till stor del beror på miljöaktivisterna som har gjort processen besvärlig för gruvbolagen genom att bygga läger och kedja fast sig vid provborrningsplatserna. Ojnare och Kallak är två kända exempel på motståndet, som nu har flyttat till Norra Kärr utanför Gränna. Där protesterar markägare, miljöorganisationer och aktivister mot gruvbolaget Tasman Metal, som har tillstånd att borra efter sällsynta jordartsmetaller. Området för den tilltänkta gruvan ligger oroväckande nära Vättern, menar kritikerna. Brytningen av sällsynta jordartsmetaller är gifttung, och riskerar få konsekvenser för de viktiga vattentäkterna i sjön.

Per Ahl menar att motståndet har varit så pass konsekvent att gruvbolagen nu räknar med det, och därför tvekar inför att investera på den svenska marknaden.

Miljö online2

Liknande artiklar