Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Regeringen ska göra det lättare att återvinna kläder

    Under den pågående modeveckan kommer Lena Ek att presentera regeringens förslag för ur textilier ska kunna återvinnas på samma sätt som plast, metall och papper.
    Det blir Naturvårdsverket som får i uppdrag att utforma förslaget i detalj. Myndigheten vill specificera producenternas ansvar, samt utreda hur hushållen bäst kan lämna in tyg istället för att slänga det i soperna.
    Enligt miljöminister Lena Ek handlar det inte om ett modeutspel lagom inför val och modevecka:

    – Vi har jobbat länge med ett FN-beslut som fattades i Rio 2012 som handlade om hållbar produktion och konsumtion. Det är därifrån hela diskussionen kommer om hur vi ska hantera den stora mängden textilier i världen och konsekvenserna av att vi har så stora mängder i omlopp, säger hon till Svenska Dagbladet.

    Miljöministern menar att det finns en växande medvetenhet om kläders miljö- och hälsopåverkan, bland konsumenter men också bland producenter. Hon lyfter HM som ett exempel på klädföretag som själva börjat återvinna tyg:

    – Det gör de för att det bygger deras varumärke men också för att det finns en resursbrist på fibrer eftersom fiberproduktion till textilier kräver så mycket vatten och kemikalier. Det har utvecklats en medvetenhet i branschen om att det här är lönsamt.

    Vi köper 12,5 kilo kläder per person och år. Av dessa slängs 8 kilo i soporna. Eftersom produktionen av textilfiber kräver mycket mark, vatten och kemikalier utgör detta resursslöseri ett stort miljöproblem.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.