Allt fler miljövänliga städer

Foto: Bernardo Löwenstein

Trenden med gröna städer blir allt större i världen. Allt fler städer satsar nu på hållbar utveckling och här är några inspirerande exempel.

Senast i raden av miljövänliga städer är Vermonts största stad Burlington vars hela elförbrukning nu kommer från förnyelsebara energikällor. Stadens 42 000 invånare får nu all sin el från vindkraft, vattenkraft och biomassa.

En annan grön stad är tyska Freiburg. Där är gatorna i centrum endast byggda för gångtrafikanter och den starkt utbyggda kollektivtrafiken gör att koldioxidutsläppen minimeras. Freiburg brukar även kallas ”Solar Capital” eftersom solceller står för en så stor del av energiförsörjningen.

En stad med höga ambitioner är Vancouver. Den kanadensiska staden har antagit en ”Greenest City 2020 Action Plan”, som kort och gott innebär att Vancouver ska vara världens mest miljövänliga stad 2020. Dock får Vancouver ändå nog se sig överkörda av jätteprojektet Masdar City, som är ett samarbete mellan Förenade Arabemiraten och världsnaturfonden WWF. Visionen är att Masdar City ska bli världens första helt koldioxidneutrala stad. Staden är tänkt som en förebild för att visa att urban hållbar utveckling är lönsamt ur många olika perspektiv. 2015 beräknas rekordstaden vara färdigbyggd.

Bland övriga städer som på olika vis försöker skapa sig en grön profil kan vi nämna australiska Adelaide, Köpenhamn, Stockholm och Palma de Mallorcas.

Miljö online2

Liknande artiklar