Japan startar upp kärnkraftverken igen

Foto: Flickr

Japanska myndigheter ger grönt ljus till omstart av landets kärnkraftverk, som varit avstängda sen katastrofen i Fukushima 2011. Beslutet väcker upprörda känslor hos befolkningen, som 

Statliga Nuclear Regulatory Authority (NRA) har efter förhandlingar gett sitt godkännande till att starta upp två kärnkraftsreaktorer i södra delarna av Japan. Landets alla reaktorer har varit stängda sen tsunamin i mars 2011, som orsakade härdsmälta i Fukushimas kärnkraftverk.  Två reaktorer var dock igång en kortare tid förra året.

För att uppstarten ska kunna ske måste däremot samhällen i närheten av kärnkraftsverket ge sitt godkännande, vilket inte blir en lätt uppgift. Sedan haveriet i Fukushima, som är den värsta kärnkraftsolyckan världen upplevt sedan Tjernobyl har motståndarna blivit allt fler. Hård kritik riktas mot beslutet även av Greenpeace, som hävdar att myndigheterna ignorerar lärdomarna från Fukushima. Greenpeace menar också att agerandet förhindrar utbyggnaden av förnyelsebara energikällor.

Kärnkraften stod förut för mer en fjärdedel av Japans energiförsörjning, men sedan Fukushima har man fått förlita sig på annan energiproduktion istället.

Miljö online2

Liknande artiklar