Junckers nye klimatkommissionär: storinvesterare i olja

Foto: WTO (CC-BY-SA)

Juncker utser klimatkommissionär som är storägare i ett oljebolag.

Jean-Claude Juncker, nyvald president för EU-kommissionen, har fullt upp med att föreslå nya EU-kommissionärer. Spanska Miguel Arias Cañete blir ansvarig kommissionär för klimatåtgärder och energi. Valet av Arias Cañete kritiseras nu kraftigt eftersom han äger aktier värda 323 000 euro i oljebolaget Petrolifera Ducar. Arias Cañete kommer från Partido Popular, Spaniens konservativa regeringsparti. Arias Cañete har tidigare varit i blåsväder när han tillträdde som minister för jordbruk, mat och miljö. Då valde han att undanhålla detta aktieinnehav för spanska kongressen.

Arias Cañete är en kommissionär som ska se till att EU blir föregångare inom klimatarbetet, men investerar själv miljonbelopp i fossilindustrin. Nu har han mycket att bevisa för att vinna förtroendet hos alla som vill se EU ställa om.

Miljö online2

Liknande artiklar