Madrid inför bilförbud i centrum

Foto: Pavlemadrid

Madrids centrala delar blir en bilfri zon, rapporterar El País. Från och med årsskiftet är endast kollektivtrafik och boende tillåtna att köra i vissa delar av staden.

Det finns flera orsaker till bilförbudet. Dels för att kollektivtrafik och fotgängare/cyklister ska kunna ta sig fram lättare, men också för att miljön i Madrid tar skada av de stora mängder avgaser som släpps ut dagligen. Luften är för smutsig för att leva upp till EU:s regler. I Madrid finns 1.7 miljoner fordon, varav 80 procent är personbilar. De utmålas som en stor orsak till varför staden ända sedan 2010 misslyckats leva upp till EU:s regelverk.

Förbudet kontrolleras med hjälp av 22 kameror som sitter uppsatta i den bilfria zonen. Bryter man mot förbudet kan det kosta upp till tusenlappen i böter.

Miljö online2

Liknande artiklar