Snart för sent att nå tvågradersmålet

Foto: Alfred Palmer/Library Of Congress

Lagom till klimattoppmötet i New York på tisdag släpps nu nyheten om att utsläppen av växthusgaser beräknas nå nya rekordnivåer. Forskare är rädda för att möjligheterna att hålla klimatförändringarna på en hanterbar nivå håller på att gå förlorade.

Världen är på god väg att släppa ut 40 miljarder ton växthusgaser under 2014, visar studier från Global Carbon Project (GCP). 2010 låg utsläppen på 32 miljarder ton, vilket visar hur snabbt ökningen sker. Forskare har räknat på hur mycket mer koldioxid världen har råd att släppa ut innan det är för sent att förhindra en global uppvärmning på minst två grader.

Fortsätter utvecklingen i den här takten kommer  vår koldioxidbudget sannolikt att användas upp inom en generation, eller i bästa fall 30 år, uppger TT. Enligt GCP kan det vara nödvändigt att så mycket som hälften av världens bevisade resurser av fossila bränslen stannar i marken om vi ska kunna undvika de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna. Dave Reay, professor i kolförvaltning vid universitetet i Edinburgh, säger till The Guardian:

Om detta var ett kontoutdrag så vore vår kredit slut. Vi har redan bränt upp två tredjedelar av våra globala kolresurser och för att undvika farliga klimatförändringar krävs nu några mycket svåra val. Inte minst hur  krympande kolresurser kan fördelas rättvist mellan över 7 miljarder människor, och där skillnaderna mellan rika och fattiga är så enorm.

FN:s generalsekreterare Ban-Ki Moon, som initierat klimattoppmötet i New York, har nu ett tungt arbete framför sig när 125 stats- och regeringschefer ska enas om hur de ska tackla klimatfrågan.

Miljö online2

Liknande artiklar