Efterfrågan på noshörningshorn minskar i Vietnam

Foto: Brent Stirton, WWF

Framgångsrik informationskampanj tros ligga bakom.

En undersökning i Vietnam visar att antalet människor som säger sig köpa produkter som innehåller noshörningshorn minskat med 38 procent. Det här rapporterar The Guardian som skriver att en årslång informationskampanj i landet framgångsrikt slagit hål på myten att noshörningshorn har ett medicinskt värde.

Importantly, there has been a 25% decrease in the number of people who think rhino horn, which is made of the same material as fingernails and hair, has medicinal value. However, 38% of Vietnamese still think it can treat diseases such as cancer and rheumatism.

En stor del av världens noshörningshorn hamnar i eller passerar Vietnam. Enligt The Guardian ledde den illegala jakten i Sydafrika, det land med flest noshörningar, till att över tusen djur sköts förra året. Ytterligare 821 ska ha skjutits i år, vilket kan jämföras med 2007 då endast 13 noshörningar sköts. Ökningen sägs bero på det allt högre priset.

A key reason for this is the soaring price of rhino horn: it can reach $100,000 a kilogram on the black market, rivalling the price of cocaine and gold.

Miljö online2

Liknande artiklar