Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    LED-ljus rubbar ekosystemen

    LED-lamporna som fick Nobelpriset i tisdags är visserligen energieffektiva och har lång livslängd men nu varna nyazeeländska forskare för att det starka ljuset kan rubba ekosystemen.
    Att flugor, malar och andra djur dras till ljus är ingen nyhet. Nyligen genomförde några nyazeeländska forskare en studie där de jämförde hur mycket olika typer av ljus attraherade dessa flygfän. Resultatet är att LED-lampor lockade 48 procent fler djur, jämfört med vanliga fluorescerande lampor.
    När LED-tekniken alltmer tar över belysningen i flera sektorer finns risken att fler insekter ändrar sina naturliga rörelsemönster till främmande områden där de blir invasiva (onaturliga) arter och på så vis skapar sig nya fiender. Det här handlar främst på stark belysning på båtar som lockar insekterna till nya vägar. Stark belysning leder till ljusföroreningar, det vill säga ljus som är så starkt att det syns på långt håll och stör även människor.
    Det här skulle kunna innebära stora förändringar för ekosystemen. Studien menar att detta skulle kunna förbättras om LED-ljusen inte var vita utan röda eller gröna istället, men det skulle innebära större energianvändning.
     

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.