Lena Ek oroad över finansministerns klimatbesked

Foto: Anders Hellberg

Frågan gäller EU:s klimatmål till år 2030.

Lena Ek (C), före detta miljöminister och numera riksdagsledamot och vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, skriver på Facebook med anledning av det senaste EU-nämndsmötet:

Verkligt oroad av EUnämndens sammanträde idag där finansministern i sista minuten meddelar att vänsterregeringen tänker föreslå lägre EU klimatmål än vad alliansen sagt?!?

Liknande kritik kom samtidigt från Jens Holm, Vänsterpartiets miljö- och klimatpolitiska talesperson, något Supermiljöbloggen skrev om igår. På sin hemsida förklarar Jens Holm:

Finansminister Magdalena Andersson sa att hon tyckte att minst 40 procents utsläppsminskning till 2030 var en bra målsättning (…).

När TT Nyhetsbyrån frågar vad som gäller, och samtidigt redogör för att Socialdemokraterna tidigare drivit på för 50 procent utsläppsminskning och Miljöpartiet för 60 procent, så vill inte klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) kommentera saken. Men Miljöpartiets energipolitiska talesperson Lise Nordin skriver nu på Twitter att regeringen driver på för en höjning, men att positionen inte är bestämd ännu utan kommer presenteras på det EU-nämndsmöte som ska hållas i samband med att Stefan Löfven (S) åker till Bryssel för att möta EU:s övriga stats- och regeringschefer den 23-24 oktober.

Miljö online2

Liknande artiklar