El Salvadors befolkning kämpar för rätten till vatten

Foto: Juhanson

Vattenfattigdomen breder ut sig i El Salvador. Samtidigt vallfärdar flaskvattenföretag till regionen just på grund av vattentillgångarna. Nu diskuteras ett lagförslag som skulle prioritera vattenförsörjning för mänskligt syfte framför företagens vinstintressen i en värld av begränsade resurser.

I Nejapa, 2 mil norr om huvudstaden, finns landets viktigaste grundvattentäkt. Det är hit företagen söker sig för att bedriva sin verksamhet. Organisationer som arbetar för hållbarhet i området betonar obalansen i att lokala bönder och bybor inte har tillgång till rent vatten, medan det produceras renat flaskvatten för export i byggnaderna bredvid.

Ett av de multinationella företagen i regionen, bryggeriet SABMiller, vill utöka sin verksamhet, vilket har lett till stora protester. Företaget menar dock att de stödjer vattenlagen. De erkänner vatten som en mänsklig rättighet och betonar företagens skyldighet att använda vattnet på ett ansvarsfullt sätt.

El Salvador är ett land under stor ekologisk press. Efter Haiti är de det mest avskogade landet i Latinamerika. 90 procent av El Salvadors ytvatten beräknas vara tungt förorenat.

Miljö online2

Liknande artiklar