Koraller kommer tillbaka till liv

Foto: Toby Hudson

1998 kom en värmebölja som höjde vattentemperaturerna och dödade nästan 16 procent av korallerna. Det var iallafall vad man trodde. Nu börjar många av korallerna komma tillbaka till liv, vilket innebär att läkeprocessen för korallerna verkar vara mycket kortare än man tidigare trott.

Värmen stressar korallerna så att de inte längre kan omvandla solljus till energi. Processen kallas korallblekning då den gör korallerna vita, och forskarna har längre trott att klimatförändringarna kommer att döda en stor del av korallerna i framtiden. Men flera av platserna som skadades 1998 har gjort snabba återhämtningar, och vissa har helt återhämtat sig.

Vi lär oss snabbt att det är mycket vi inte vet om korallrev, säger korallekologen James Gilmour. Professor Peter Mumby håller med och säger till BBC att ”det får oss att inse att vissa koraller har strategier för att hantera stress som vi inte har förstått så bra. Det här är bra nyheter och nu måste vi förstå exakt hur de gör det.”

Forskarna säger att korallerna fortfarande har en tuff framtid, men det ser betydligt ljusare ut för många arter jämfört med vad vi tidigare trott.

Miljö online2

Liknande artiklar