Matsvinnet är dyrt för både plånboken och miljön

Foto: Pulic Domain

Mat står för en fjärdedel av hushållens klimatpåverkan och att producera den kräver stora mängder vatten, olja och kemikalier. Varje år slänger vi 28 kilo mat till en kostnad av 1500 kronor per person.

Just nu står utsläppen för vår mat på samma nivå som våra totala utsläpp ska ner till 2050. Att kasta ätbar mat är alltså slöseri med både pengar och miljö. Enligt ”En värld utan sopor” som är framtagen av Göteborgs Stad är färska grönsaker och färsk frukt är de livsmedel som slängs mest. Andra vanliga varor vi slänger är bröd och mejeriprodukter. Kött, fisk och ägg slänger vi inte lika ofta, men de har större miljöbelastning vilket gör att även små mängder har stor betydelse.

Läs också om fem (kli)matvaror du borde byta ut >>


Sluta släng – minska matavfallet – red from Gbg Stad, Kretslopp och vatten on Vimeo.

Visste du att?

  • Varje år slänger vi 28 kilo mat per person. Det är 15 000 ton mat direkt i soptunnan, bara i Göteborg.
  • På 1950-talet lade vi hälften av våra pengar på mat, nu lägger vi bara lite över en tiondel, ungefär 12 procent.
  • Ett hushåll kan spara upp till 5 000 kronor per år genom att sluta slänga mat, och varje invånare slänger mat till ett värde av cirka 1 500 kronor per år. Det blir nästan en miljard kronor i Göteborg.

Vad kan du göra?

  • Planera matinköpen
  • Ät upp maten eller ta tillvara på rester, om resterna har stått i kylskåp går de bra att äta så länge de luktar och smakar bra och inte har möglat.
  • Försök att inte lockas av storpack som du sedan kommer att slänga.
  • Smaka och lukta på maten istället för att titta på bäst före-datumet.
  • Töm förpackningarna ordentligt.
  • Sätt in kylvaror, som kött, fisk och mejerivaror i kylen så fort som möjligt. Bra kylskåpstemperatur är + 4-5 °C.
  • Frys in mat som du vill spara länge, bra frystemperatur är -18 °C.

Miljö online2

Liknande artiklar