Miljöpartiet får kritik för hanteringen av Vattenfall

Foto: Anders Hellberg

Enligt Greenpeace expanderar det statliga bolaget just nu sin brunkolsverksamhet i Tyskland, trots att regeringen kommit överens om att expansionen ska upphöra.

I onsdags fick klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) en fråga från tidningen Altinget om huruvida Miljöpartiet kan gå med på att Vattenfall säljer kolkraftverk i Tyskland. Åsa Romson svarade så här:

– Kan vi gå med på att Vattenfall fortsätter planera för en utökning av kolet i Tyskland. Nej. Det kan vi inte.

Men planerar för en utökning av kolet är just vad Vattenfall gör, menar Greenpeace. I en debattartikel i Värmlands folkblad skriver i dag Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, att Vattenfall den 27 oktober lämnade in en ansökan om att öppna en ny brunkolsgruva i Tyskland. Ansökan kom, skriver Jacobson, flera veckor efter den överenskommelse Socialdemokraterna och Miljöpartiet slöt om att regeringen ska ”styra Vattenfall så att företaget avbryter den expansion av brunkol som Fredrik Reinfeldt har tillåtit”.

Miljö online2

Liknande artiklar