Ökad försäljning av ekologisk julskinka

Foto: Patrik Neckman via Flickr

Nu när julen närmar sig börjar allt fler planera inför julbordet. Nytt för i år är att allt fler kommer kunna köpa KRAV-märkt julskinka. I år kommer mängden KRAV-julskinka uppgå till tio ton, en ökning med 67 procent jämfört med 2013.

Tidigare år har volymen KRAV-märkt julskinka varit mellan fyra till sex ton av de cirka 220 ton julskinka som kommit från KRAV-märkta grisar (Förvirrande? Se förklaring nedan). Nu ökar mängden till tio ton.

KRAV uppger i ett pressmeddelande att rekordökningen har tre huvudorsaker:

  • Konsumentmakt. Den KRAV-märkta julskinkan sålde slut förra året. Butikerna rättar sig och köper in mer KRAV-märkt skinka.
  • Konsumenter köper mindre mängd, men bättre kött. Konsumenter är noga med att grisarna ska kunna beta och böka i jorden och få ekologiskt foder.
  • Fler konsumenter efterfrågar nitritfria produkter. Med tiden har de lärt sig att det är KRAV-märkt julskinka och charkprodukter som är nitritfria.

Anledningen till varför inte alla KRAV-märkta grisar blir KRAV-märkta julskinkor är att nitrit tillsätts i merparten av julskinkorna. Nitrit är ett slags salt som gör att skinkan får  en rödare och mer tilltalande färg, samt att hållbarheten blir längre. Enligt EU:s regler eko-certifieras skinkan med EU-lövet vid nitrittillsats, men KRAV är mer restriktiva mot användning av ämnet. Enligt undersökningar kan nitrit ge cancerframkallande effekter i magen,  så av försiktighet väljer KRAV att endast sälja nitritfria julskinkor.

I år kommer även den totala mängden julskinka som svenskarna konsumerar att öka. Totalt 300 ton julskinka kommer finnas tillgängligt ute i butikerna. Således fortsätter trenden med svenskarnas ökade köttätande, trots otaliga rapporter om vilken dålig effekt det får för både hälsa och miljö. Nu har även Livsmedelsverket börjat säga ifrån, och under gårdagen presenterade man förslag till nya kostråd som innehöll en betydligt mindre mängd animaliska produkter.

Miljö online2

Liknande artiklar