Olagligt med jakt på 16 vargar – regeringen öppen för jakt på 100 vargar

Foto: Johannes Jansson/norden.org

Att Naturvårdsverket beviljade licensjakt på 16 vargar förra året var olagligt. Det kom Kammarrätten fram till i sin dom igår.

Den allmänna motionstiden visar att flera av högerpartierna är positiva till licensjakt på varg, vilket knappast är förvånande då den förra alliansregeringen drev igenom licensjakt på 16 vargar förra året. Jaktfrågan splittrar regeringen och nu har Naturvårdsverket flyttat rätten till beslut på licensjakt till länsstyrelserna i mellersta Sverige, det öppnar upp för licensjakt på 100 vargar.

2013 beslutade Naturvårdsverket om tillåten licensjakt, trots tung kritik från EU-kommissionen. Beslutet överklagades av Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden WWF och Rovdjursföreningen. Föreningarna fick rätt i första instans men beslutet överklagades av Naturvårdsverket och Svenska Jägarförbundet och idag kom Kammarrätten med beslutet att det var olagligt av Naturvårdsverket att bevilja licensjakten.

Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen, säger:

Om det är olagligt att ha licensjakt på 16 vargar så är det helt ologiskt att regeringen öppnat för att skjuta 100 vargar. Nu hoppas jag att regeringen tar sitt förnuft tillfånga och tar en time-out för vargjakten.

Svenska Rovdjursföreningen skriver på sin sida att Kammarrätten menar att jakten på 16 vargar måste betraktas som omfattande och att jakten skulle minska inaveln inte är proportionerlig till syftet.

Miljö online2

Liknande artiklar