Polen stoppar IPCC:s mål om nollutsläpp

Foto: Alfred Palmer/Library Of Congress

Flera östeuropeiska länder ratar IPCC:s nollutsläppsmål för år 2100. Anförda av Polen innebär nu deras ställningstagande att målet inte går igenom i EU.

FN:s klimatpanel IPCC säger i sin nya rapport att världen måste fasa ut all fossil förbränning till 2100 för att undvika dramatiska klimatförändringar. På ett möte mellan EU:s miljö- och energiministrar gick ett flertal länder, däribland Sverige, Tyskland, Belgien, Frankrike och Nederländerna, ihop om ett förslag om att införliva IPCC:s mål på EU-nivå. Till slut kom man fram till att förslaget inte ansågs ha ”tillräckligt stöd” då Polen, Bulgarien, Tjeckien och Lettland kategoriskt avvisat det. Detta avslöjar the Guardian.

Polen har investerat stort politiskt kapital i att framställa sig som ledaren för Visegrad-länderna under upptakten till de förhandlingar som ska sätta klimatmålen för 2030. Landet är inte välkänt för att vara det mest klimatpolitiskt ambitiösa, och beskrevs efter förra årets klimattoppmöte som arrangörer av ”kolindustrins klimattoppmöte”. De har tidigare år lagt veto mot fler klimatmål och en av deras EU-ledamöter sa senast i somras att han ville sätta klimatforskare i fängelse.

Miljö online2

Liknande artiklar