Regeringen välkomnar Vattenfalls brunkolsförsäljning

Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

Ligger i linje med bolagets hållbarhetsmål, menar den ansvarige ministern Mikael Damberg.

I en interpellationsdebatt i dag i riksdagen mellan näringsminister Mikael Damberg (S) och Rickard Nordin (C) framgick att regeringen inte planerar att stoppa en försäljning av Vattenfalls kolkraftverk i Tyskland. I debatten förklarade Mikael Damberg saken på följande sätt:

– Styrelsen för Vattenfall AB har tagit initiativ till att undersöka olika möjligheter att skapa en ny ägarstruktur för brunkolsverksamheten. Jag noterar att det ligger i linje med bolagets eget hållbarhetsmål om att reducera sina koldioxidutsläpp till 65 miljoner ton år 2020. Regeringen välkomnar därför detta initiativ.

Någon vinst för klimatet blir det dock inte med en försäljning. När klimatmagasinet Effekt i våras frågade Vattenfalls förre vd Øystein Løseth om inte en försäljning skulle innebära att det är någon annan som tar över utsläppen lät det så här:

– Det är klart att om det är så att vi säljer, och det blir någon annan som tar över, då blir utsläppen totalt sett inte mindre.

Miljö online2

Liknande artiklar