Se 15-åringen som uppfunnit ficklampan som drivs av värmen från din hand

Foto: TedX/YouTube

Då 15-åriga Ann Makosinski har uppfunnit en ficklampa som får sin energi från handen som håller den. Förra året vann hon Google Science Awards i sin åldergrupp för uppfinningen.

Min design är ergonomisk, termodynamiskt effektiv, och behöver bara en fem graders temperaturskillnad, säger Makosinski på Betakit. Vi beskrivs som 100 gående glödlampor. Vi har så mycket energi i formen av värme som bara strålar ut från oss, och vi använder inte något av det. Det går bara till spillo, säger hon i videon nedanför.

Makosinski fick idén då hon pratat med sin Filippinske vän som blivit underkänd i skolan för att hon inte haft elektricitet, och alltså haft stora problem med att studera på kvällar. En annan viktig aspekt var av miljöhänsyn och att Makosinskis lampa inte behöver batterier, vilka ofta kan hamna fel och vara miljöskadande.

Se henne prata på Ted:

Miljö online2

Liknande artiklar