Snabbare snabbtåg under Engelska kanalen

Foto: Herbert Ortner (CC-BY 3.0)

Snabbtågen mellan London och Paris kommer snart att gå ännu snabbare. Nästa år tas nya supersnabbtåg i bruk med topphastighet på 320 km/h, och samtidigt planeras också helt nya tåglinjer.

Sedan 1994 har det varit möjligt att åka tåg under Engelska kanalen genom kanaltunneln mellan England och Frankrike. I slutet av 2015 ska nya tåg tas i bruk som kommer att ha en topphastighet på 320 km/h. De nya tågen tar 900 passagerare, vilket är 20 procent mer än dagens tåg. Varje passagerare får också mer benutrymme, egen USB-port för laddning av mobilen och gratis Wi-fi.

Eurostar-tågen är mest kända för att de trafikerar London-Bryssel-Paris. Redan idag går de också till franska och schweiziska alperna samt till Genève. Nästa år vill Eurostar expandera och öppna en linje till södra Frankrike via Lyon, Avignon och Marseille. 2016 räknar de med att öppna ytterligare en till Amsterdam via Antwerpen, Rotterdam och Amsterdams flygplats Schiphol.

(Bilden visar de tåg som redan nu är i bruk).

Miljö online2

Liknande artiklar