Allianspartierna i Borås rasar mot ”tvångsvegetariska matdagar”

Foto: Ulrika Andersson

Ser det som ett exempel på socialistisk politik.

När Naturvårdsverket för tre år sedan kom med sin rapport Köttkonsumtionens klimatpåverkan förklarade regeringens expertmyndighet att det finns flera fördelar med en minskad köttkonsumtion.

En viss minskning av svensk köttkonsumtion skulle utöver minskad klimatpåverkan även kunna gynna folkhälsa och ge bättre förutsättningar för den globala livsmedelsförsörjningen.

I rapporten nämns vad som då var en relativt ny företeelse – köttfria dagar.

I Belgien har man i staden Gent sedan maj 2009 en vegetarisk dag varje torsdag och är troligtvis först i världen med initiativet. Initiativet togs av en vegetarisk organisation och stöds officiellt av staden Gent. Man har valt ett koncept som är relativt enkelt att genomföra och att få med sig folk på.

Man har tagit fasta på att det är lättare för folk att agera om man har en fast struktur och påminnelse för beteendet, som till exempel ”vegetariska torsdagar”, än om man bara har ett vagt råd av typen ”minska köttkonsumtionen” att agera utifrån.

Den här idén är dock inget som politikerna i Borås gillar. I en debattartikel i Borås Tidning skriver representanter från Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna att den rödgröna budgeten som lagts fram föll, bland annat för att det ”skedde stora vänster- och miljöpartistiska satsningar” i den, exempelvis ”tvångsvegetariska matdagar”.

När Sveriges Radios P4 Sjuhärad i dag intervjuar Moderaternas kommunalråd Annette Carlson om detta låter det så här:

När ni skriver om de här tvångsvegetariska matdagarna, vilka är det som tvingas?

– Vi tycker att man givetvis skall erbjudas vegetarisk mat. Men att man skall tvingas att äta, att man har en vegetarisk matdag det ser vi som ett exempel på socialistisk politik.

Men vi har ju experter som säger att vi äter för mycket kött, är det inte rimligt att äta lite mindre kött?

– Ja men att tvinga folk att äta vegetariskt tycker vi är fel väg att gå.

Miljö online2

Liknande artiklar