Energiministern vill inte ge besked om Vattenfalls brunkolsplaner

Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

Oklart vad regeringens löfte egentligen innebär.

Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om att Vattenfalls brunkolsplaner i Tyskland håller på att ödelägga bland annat byn Proschim. Den före detta borgmästaren i byn har hävdat att det handlar om ett ”nytt” brunkolsdagbrott, men från Vattenfalls sida menar man att det snarare handlar om en ”utvidgning” av ett redan existerande dagbrott.

Nytt eller inte, det är en minst sagt avgörande fråga för invånarna i Proschim. Regeringen i Sverige har nämligen beslutat att styra Vattenfall så att bolaget ”avbryter den expansion av brunkol som Fredrik Reinfeldt har tillåtit”. Samtidigt har regeringen gjort klart att man avvaktar att ge besked om ”redan gjorda eller pågående investeringar”.

Trots att regeringspartiernas löfte kom för snart tre månader sedan har ingen i regeringen hittills kunnat förklara vad löftet innebär konkret för Vattenfall. Och när Vattenfalls vd Magnus Hall själv fick frågan om detta i en intervju i senaste numret av tidningen Miljöaktuellt svarade han:

– Det vi vet om det här är vad regeringen har skrivit i sina pressreleaser, och vi kan inte agera på det.

I går skrev tidningen Altinget (efterföljaren till Riksdag & Departement) om frågan. När deras reporter intervjuar energiminister Ibrahim Baylan (S) ges följande svar:

Om det är pågående investeringar eller expansion, det vet ni inte riktigt?
– Det beror på i vilket specifikt fall du menar.
Jag menar de planerade dagbrotten i Brandenburg och Sachsen.
– Jag vill inte spekulera i det som du märker.
Men det var stora och tydliga löften precis innan ni tillträdde som regering, nu är det ingen som riktigt vet vad det betyder.
– Därför att vi har ett pågående arbete. Frågan bereds för närvarande, säger Ibrahim Baylan och avslutar intervjun.

Miljö online2

Liknande artiklar