Koalan hotas av utrotning

Foto: Martin Harvey / WWF

Hård kritik riktas nu mot Australiens regering.

Antalet koalor i Australien har minskat drastiskt de senaste åren. Främsta anledningen är att viktiga naturområden försvunnit eller fragmenterats upp, rapporterar The Guardian.

Enligt Deborah Tabart, chef på the Australian Koala Foundation, krävs det nu en nationell plan för hur arbetet med att rädda koalorna ska gå till. Hon säger till The Guardian:

– The koala is on its way to extinction. I’m tired of having to explain, over the past 28 years, that if a koala has its house cut down, it starves to death, or a dog or car wipes them out. Until there’s something that says ‘no, Mr Developer, you can’t cut the trees down’, we’ll keep having extinctions.

Corey Bradshaw, professor vid University of Adelaide, säger till tidningen att det som nu bland annat krävs är stora satsningar på trädplantering, inte minst för att länka samman fragmenterade områden.

– The only way to recovery is a 20 to 30-year plan of mass reforestation and connectivity. That is beyond debate. We should have a goal for increasing net forest cover. But there seems no appetite in government for this. We are seeing deforestation even in national parks, so the future doesn’t look very bright for koalas.

Miljö online2

Liknande artiklar