Regeringen vill låna till snabbtåg

Foto: Wikimedia/DF4D-0070 (CC-BY-SA 3.0)

Finansieringen av snabbtågen har stött på problem. Nu vill regeringen låna pengar.

Innan valet tänkte sig Socialdemokraterna att snabbt kunna införa ett system med vägslitageavgifter (även kallat lastbilsskatt) redan under 2015. Det har dock visat sig vara svårare än vad de först trodde. En sådan avgift måste bland annat konstrueras så att den stämmer med EU-lagstiftning.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) säger till Sydsvenskan:
”Ambitionen är att ha ett system för vägslitageavgifter framme under den här mandatperioden. Men jag vill inte ta gift på det. Det är oklart om det lyckas.”

Eftersom dessa avgifter inte kommer in till statskassan i tid, funderar regeringen nu på hur de ska lösa situationen för att ändå kunna börja bygga de utlovade snabbtågen, vars finansiering bygger på vägslitageavgiften. Ett alternativ regeringen överväger är att göra en så kallad förskottering, vilket innebär att låna pengarna som behövs för tågen och sedan räkna med att få tillbaka de lånade pengarna i framtida biljettintäkter.

Hur tågen finansieras är alltså för stunden osäkert. Man kan säga att det inte går som på räls.

Läs mer i Sydsvenskan.

Miljö online2

Liknande artiklar