Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Storbritanniens klimatstrategi – klimatbudget och kärnkraft

    Supermiljöbloggen träffade Sir David King, special representative för Storbritanniens regering i klimatfrågor, när han besökte Sverige för ett par veckor sedan. Han berättade om Storbritanniens klimatstrategi, som skiljer sig markant från den svenska miljödebatten. 

    Vi behöver använda alla verktyg i verktygslådan, inklusive säker kärnkraft.

    Det är Storbritanniens klimatstrategi i ett nötskal. Citatet kommer från Sir David King som tidigare varit rådgivare åt Tony Blair och Gordon Brown.
    Energifrågan kräver omställning och diskussionerna om hur det ska göras går varma. Den svenska nuvarande regeringen är splittrad om kärnkraftens vara eller icke-vara, men nådde den gemensamma ståndpunkten att kärnkraften ska bära sina egna kostnader.  Tyskland och Japan har valt att avveckla, men Storbritannien går i motsatt riktning. De ska istället utveckla sin kärnkraft från 18 procent till 45 procent till 2050.
    King nämner att Tyskland valt att gå en helt annan väg, men att han är rädd att Tyskland kommer att öka sina fossila utsläpp och tvingas köpa el från andra länder som har kolkraft. Att bevara kärnkraften menar han är ett pragmatiskt beslut.
    Bakom beslutet, berättar King, ligger Storbritanniens världsunika klimatbudget. En nationellt tillsatt grupp bestående av professorer sätter upp budgetar på hur mycket växthusgasutsläpp som är tillåtet att göra. Budgeten gäller i fyra år och målet är att minska växthusgasutsläppen med 80 procent till 2050. Den första budgeten kom 2008 och sträckte sig till 2012 då den andra kom, sedan har kommittén fortsatt att göra preliminära budgetar för framtiden. Nyligen kom klimatbudgeten för 2028.
    King menar att det här skapar tydliga riktlinjer för näringslivet om hur de bör investera.  King menar att det är ytterst viktigt att kommittén ska bestå av professorer och inte av politiker, att göra en klimatbudget är framförallt en teknisk fråga.

    Vi ska minska växthusgasutsläppen med 80 procent till 2050 och enligt våra klimatbudgetar kommer vi att till 2028 ha minskat våra utsläpp med 52 procent jämfört med 1990 års nivåer. För att nå våra mål kommer vi att utveckla kärnkraften…, resterande ska vara förnybar energi och tvingas vi använda fossil energi kommer det att göras med koldioxidinfångning och lagring.

    Kärnkraftsutveckling, koldioxidinfångning och lagring tillsammans med klimatbudgetar som ransonerar växthusgasutsläppen. Det är tydligt att Storbritannien går sin egen väg i sin strävan efter att nå det internationellt överenskomna tvågradersmålet.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.