Sverige näst bäst på klimatpolitik

Foto: Tage Olsin

Sverige kommer på femte plats i Germanwatch och Climate Action Network Europes årliga ranking av länders klimatpolitik. De tre första platserna i rankingen står tomma då inget land har en tillräckligt bra klimatpolitik.

Sverige har  gått upp två placeringar  jämfört med förra året och har endast Danmark framför sig. Efter Danmark och Sverige så kommer Storbritannien på sjätte plats.

Danmark och Sverige är de enda länderna i rankingen som tar sitt ansvar för att den globala temperaturökningen ska bli under två grader. Det är en nyhet att något land anses göra tillräckligt för att temperaturökningen ska bli under två grader. Eftersom alla länders klimatpolitik har varit otillräcklig så brukar de tre första platserna i rankingen stå tomma. Om Danmark och Sveriges utveckling fortsätter och inte visar sig vara en tillfällighet så kan dessa länder belönas med första och andra plats nästa år.

Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson säger till Svenska Dagbladet att Sveriges placering beror på ”många regeringars beslut”, men att Sveriges nuvarande plats på rankingen hypotetisk.

När rankingen gjordes var budgeten en annan än den som sen röstades igenom i riksdagen. Det svenska underlaget stämmer alltså inte överens med det som finns i rankingen, säger han till SvD.

58 länder som tillsammans står för mer än 90 procent av koldioxidutsläppen finns med på rankingen. Överlägset sist på rankingen är Saudiarabien. Näst sist är Australien. Utsläppsjättarna Kina och USA hamnar bredvid varandra på 45:e respektive 44:e plats. Att USA och Kina nu har planer att på begränsa kolkraften är ett av årets positiva klimatnyheter enligt rankningen.  Andra trender är att förnybar energi växer i 51 av 58 länder, att koldioxidutsläppen åtminstone ökar långsammare och att sambandet mellan BNP-utveckling och koldioxidutsläpp börjat minska. Men överlag så måste länderna förbättra sin klimatpolitik rejält för att den globala uppvärmningen ska bli under två grader. Inget land i rankingen får totalbetyget ”väldigt bra”. För att tvågradersmålet ska nås så måste fyra femtedelar av de fossila bränslen som finns kvar i marken stanna där.

80 procent av utvärderingen av ländernas klimatpolitik bygger på statistik om deras utsläpp. Hur stora utsläppen är och om utsläppen minskar eller ökar är de viktigaste faktorerna, men även energieffektivitet och utveckling inom förnybar energi räknas in. Dock verkar det inte som att de räknas med utsläpp som länder orsakar utomlands genom konsumtion. 20 procent av utvärderingen bygger på omdömen från klimatexperter.

Miljö online2

Liknande artiklar