WWF uppmanar: Sluta ha utrotningshotade djur på julbordet

Foto: Erling Svensen / WWF

Glädjande nog ser det dock ut som att allt fler krogar och butiker slutat erbjuda ål, enligt miljöorganisationen.

Världsnaturfonden har för femte året i rad genomfört vad man kallar för en ålrundringning . Denna gång har WWF varit i kontakt med 110 stycken krogar, butiker och färjerederier. En majoritet av dessa uppger att de inte erbjuder eller säljer den rödlistade ålen.

– Medvetenheten har helt klart ökat om att ålen är hotad och många har plockat bort den från julbordet och menyerna de senaste åren. Det är hoppfullt och ett steg i rätt riktning, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF, i ett pressmeddelande.

Andra viktiga åtgärder som kan sättas in, förutom att avstå från att äta ål, handlar enligt WWF om att kraftigt begränsa ålfisket och om att återställa vandringsvägar i vattendrag.

Detta är något som även Naturskyddsföreningen håller med om.

– Vi måste sluta äta ål innan arten dör ut. Ser man någon som säljer ål ska man påpeka att den är rödlistad, sa i veckan Ellen Bruno, sakkunnig på Naturskyddsföreningen, i en intervju med SVT:s Smålandsnytt.

Miljö online2

Liknande artiklar