Chalmers inför nolltolerans mot fossila aktier

Foto: Historiker ( http://en.wikipedia.org/wiki/en:Creative_Commons)

Chalmers tekniska högskola har bestämt sig för att sälja sina aktier i fossilenergibolag, skriver Ny Teknik. Fossilaktierna är tillsammans värda cirka 5 miljoner kronor. Från och med nu gäller nolltolerans mot placeringar i kol, olja och fossilgas. 

När Apartheid-regimen föll i Sydafrika, var universiteten med och drev på den utvecklingen genom att flytta investeringar och sluta stötta bolag som var verksamma i Sydafrika. Så att investeringar kan vara en mycket viktig faktor för förändring, det vet vi ju, säger John Holmberg, vice rektor och professor i energi och miljö vid Chalmers till Fossil Free Sverige. 

Sen tidigare har också Högskolan i Jönköping, Svenska Kyrkan och Örebro Stad fattat beslut om att sluta investera i fossilenergi.

Chalmers beslut kommer lägligt till Global Divestment Day den 13-14 februari då myndigheter, universitet, och individer uppmanas att ta bort sina investeringar i fossil energi. Bakom kampanjen står nätverket Fossil Free Sverige som anser att ”Om det är fel att förstöra klimatet, är det fel att finansiera den förstörelsen.” Den som vill engagera sig i Fossil Free Sverige kan hitta mer information på deras hemsida om vart det finns lokalgrupper.  Den globala Fossil Free kampanjen drivs av klimatrörelsen 350 som kämpar för att mängden koldioxid i atmosfären ska vara under 350 miljondelar, just nu är koldioxidhalten nästan på 400 miljondelar.

Miljö online2

Liknande artiklar