Forskare ska studera hur cocktaileffekten påverkar barn

Foto: "Soapbubbles-SteveEF" by Steve Ford Elliott

Forskare från olika områden ska nu kartlägga hur blandningen av kemikalier, som kallas cocktaileffekten, påverkar barns kroppar. Epidemiologer, toxikologer, molekylärbiologer och experter inom riskbedömning ska kartlägga hur tillväxt, ämnesomsättning, nervsystemets utveckling och könsutveckling påverkas av kemikalier som finns runtomkring oss.

De ska också utveckla beräkningsmodeller som kan förutsäga olika ämnens effekter.

Vi vet i dag ganska mycket om hur vissa enskilda substanser, som ftalater och bisfenol A, kan påverka människor och djur. Men att bedöma riskerna med blandningar av kemikalier är en mycket stor utmaning, säger Åke Bergman, professor och chef för Swetox till Ny Teknik.

Forskningscentrumet Swetox har fått uppdraget och 60 miljoner kronor från EU:s forskningsprogram Horizon 2020.

Miljö online2

Liknande artiklar