Inga vargar får skjutas i Värmlands och Örebro län – jakten tillfälligt stoppad

Foto: Staffan Widstrand, WWF

Beslutet välkomnas av Naturskyddsföreningen. Men jägare rasar: ”Vuxna män gråter i dag”.

Förvaltningsrätten i Karlstad har valt att tillfälligt stoppa vargjakt i Värmland och Örebro län. Detta innebär att licensjakten inte får påbörjas som planerat i dag. TT Nyhetsbyrån förklarar beslutet på följande sätt:

Förvaltningsrätten anser att det finns skäl att undersöka om nyordningen, där regeringen var med och beslöt om ändringen i jaktförordningen, är i samklang med EU-direktiv. Därför beslöt man att stoppa licensjakten (inhibition) i väntan på den slutliga domen.

Naturskyddsföreningen är en av de miljöorganisationer som välkomnar förvaltningsrättens beslut.

– Vi är mycket lättade över beskedet om att man nu stoppar vargjakten efter Naturskyddsföreningens, Världsnaturfondens och Svenska Rovdjursföreningens överklagande. Vi hade nästintill gett upp om de 36 vargar som skulle börja jagas på fredag morgon. Nu finns det fortfarande hopp för att den känsliga vargstammen ska få vara i fred under vintern, säger Oscar Alarik, miljöjurist på Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Från andra håll rasas det dock mot förvaltningsrättens beslut.

Enligt LRF, där förbundsordförande Helena Johansson uttalar sig i ett pressmeddelande, är detta ”ett hårt slag mot de som visat förståelse och acceptans och kan riskera att man tar lagen i egna händer”.

– Människors livskvalitet stoppas. Vuxna män gråter i dag, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig vid Jägareförbundet, till Värmlands Folkblad.

Även Helena Vilhemsson, centerpartist från Örebro län är upprörd. Hon säger i ett pressmeddelande att förvaltningsrätten valt att lyssna på en minoritet:

– Jag förutsätter att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht omgående lyfter luren och förklarar för EU-kommissionen att i Sverige föredrar vi demokratiska beslut fattade av en stor majoritet i Sveriges riksdag och inte en minoritet som gör allt för att sätta sig över lagen.

Miljö online2

Liknande artiklar