Näringsministern: ”Svenska gruvindustrin den hållbaraste i världen”

Foto: Socialdemokraterna

I måndags talade näringsminister Mikael Damberg (S) på ett seminarium om Framtidens gruv- och mineralindustri på Grand Hotel i Stockholm. Där ska han enligt Altinget ha korat den svenska gruvindustrin till den hållbaraste i världen. Några få dagar innan rapporterades Pajalagruvan ha blivit polisanmäld för miljöbrott.

Northland industries gick i konkurs i oktober förra året, där hundratals förlorade sina jobb. Nu har bolaget fått två polisanmälningar efter sig, misstänkta för miljöbrott och för otillåten miljöverksamhet. De anklagas för att ha förstört en skyddsvärd myr, då grundvattennivån sjunkit med sexton meter och myren blivit torrlagd.

Mikael Damberg ska enligt Altinget inte ha sagt någonting om regeringens framtida planer för gruvindustrin, eller om någon förändring på Sveriges världsrekordlåga mineralavgift.


Vill du läsa mer om Sveriges miljövänliga gruvindustri? Se våra tidigare inlägg:

Miljö online2

Liknande artiklar