Norges elbilsmarknad blomstrar

Foto: jurvetson (Steve Jurvetson)

Norges supermiljöbilar upptog 13,5 procent av marknaden förra året. Nästan 23 000 nollutsläppsbilar och laddhybrider såldes i grannlandet, medan svenska andelen på drygt 4600 bilar innebar 1,5 procent av den svenska marknaden.

Bland de svenska bilarna säljs i huvudsak laddhybrider, medan det går en laddhybrid på tio elbilar bilar i Norge, skriver SvD. I USA finns den största marknaden där 100 000 elbilar beräknats ha sålts under 2014.

Bara i augusti förra året såldes det 1 736 elbilar i Norge – vilket nästan är lika många som Sverige har totalt. I grannlandet har de en målsättning på 50 000 elbilar, och de kommer med fördelar. De slipper moms, vägskatt, vägtullar, bompengar och får dessutom gratis elladdning på många parkeringsplatser. Som en extra fördel får elbilarna också köra i bussfilerna.

Tesla S och Nissan Leaf säljs bäst av elbilarna i Norge.

Miljö online2

Liknande artiklar