Tyskland hjälper Marocko med bygge av solenergianläggningar

Foto: Wikipedia

Tyska regeringen ger utvecklingslån på 654 miljoner euro.

Marocko är i färd med att bygga vad som kan bli världens största komplex av solenergianläggningar, det skriver tyska miljödepartementet i ett pressmeddelande som skickades ut strax innan jul.

Marocko som siktar på att ha 28 procent förnybar elproduktion till år 2020 planerar att bygga flera större solenergianläggningar i landet. I de två projekt där den tyska regeringen går in, i Ouarzazate-provinsen, handlar det om termisk solkraft, där solstrålningen på den ena anläggningen koncentreras mot ett torn genom speglar, och där solstrålningen på den andra anläggningen koncentreras genom parabolsystem (bilden). Värmen används sedan för att hetta upp vätska som sedan driver en ångturbin och en generator för att på så sätt producera el.

Tyska miljödepartementet skriver:

Both solar power plants will use highly innovative technologies, some of which will be deployed for the first time in projects of this scale. This will help Morocco take a big step towards a climate-friendly and sustainable energy supply.

Att det blir solenergianläggningar i Ouarzazate-provinsen innebär enligt pressmeddelandet att Marocko undviker utsläpp på ungefär 800 000 ton koldioxid per år.

Miljö online2

Liknande artiklar