Vattenfall i ny förlustaffär

Foto: Anders Hellberg

Satsningen på ett stenkolseldat kraftverk i Hamburg beskrivs som en ”ekonomisk härdsmälta”.

Vattenfalls bygge av kolkraftverket Moorburg i Hamburg har orsakat förluster på nästan tio miljarder kronor – detta innan kraftverket ens har tagits i drift. I en artikel i Dagens Industri (endast för prenumeranter) beskrivs satsningen som ”en ekonomisk härdsmälta”.

– Det är ett projekt som har misslyckats. Beslutet fattades i ett helt annat marknadsläge och har kostat alldeles för mycket, säger Magnus Hall, Vattenfalls vd, till tidningen.

Det var under 2006 som Vattenfall beslutade om att bygga kraftverket. Driften skulle ha startat 2012, men förseningar har lett till att det blir först senare under detta år som starten kan ske. Enligt Dagens Industri har den planerade investeringskostnaden ökat med 50 procent, till drygt 28 miljarder kronor. Den samlade nedskrivningen för Moorburg beräknas hittills till 9,6–10 miljarder kronor.

Miljö online2

Liknande artiklar