10 tips för att minska matsvinnet

Foto: Rick Harris

Det kan vara svårt att veta hur vi ska använda blast, skal och annat som blir över när vi lagar mat. Här kommer några tips du garanterat har användning av.

Att det kastas stora mängder mat är ingen nyhet. Varje år slänger vi 28 kilo mat till en kostnad av 1500 kronor per person, det är inte hållbart för varken miljön eller plånboken.  Men vad ska man göra av den där broccolistjälken eller apelsinskalen? Ekomatföretaget Årstiderna tipsar om hur du kan minska ditt matsvinn:

  1. Använd bara ekologiska råvaror som inte är besprutade.
  2. På broccoli kan du laga till även stammen, skuren i skivor.
  3. Fräsch blast på till exempel rödbeta, knipplök och morot går att använda i wok, sallader och grytor.
  4. Blomkålshuvud och stor rotselleri rostar du hel i ugnen.
  5. Blast, rens och rotdelar kan du koka grönsaksbuljong på, eller spara som bas till stekar och grytor.
  6. Skal från skaldjur blir en god bas till fisksoppa, det går också bra att frysa in skalen och koka buljongen när du har tid.
  7. Skiva kiwi tunt så kan du äta även den med skal (det gör man på andra håll i världen).
  8. Skalar du en squash tar du bort 95 % av K-vitaminen.
  9. Rivet apelsinskal är en hälsokick, använd i dressingar och smoothies.
  10. Juice och smoothie med oskalade grönsaker och frukter är nyttigt.

Miljö online2

Liknande artiklar