Chevron: Ingen fracking i Polen

Foto: Wikiwisher

Miljöaktivister har protesterat högljutt – nu backar amerikanska Chevron från sina planer att utvinna gas och olja genom metoden fracking i polska Rogow.

Företaget säger svävande att ”möjligheterna här inte konkurrerar fördelaktigt med andra möjligheter i Chevrons globala portfolio”. Chevron har även nyligen övergett affärerna i Litauen, men stannar i Ukraina, ett land med starka motiv att bryta sitt energiberoende gentemot Ryssland.

Lockade till Europa av brittisk gas och olja fortsätter företaget sin satsning i öst, trots de senaste motgångarna. Förutom Ukraina är också Rumänien högaktuellt för utvinning av icke-konventionell gas. Europa har stora gas- och oljetillgångar som kan utvinnas med fracking, men områdena där resurserna finns är ofta tätbefolkade, och medvetenheten kring miljöproblemen som metoden medför är hög.

Chevron har varit inblandade i flera stora kontroverser de senaste åren. I januari tilldelades de 2015 års Public Eye Lifetime Award for Coorporate Irresponsibility för föroreningar i Bolivias regnskogar. 2011 var de inblandade i ett oljeläckage vid brasilianska kusten, och 2013 skrev de ett kontroversiellt kontrakt med Argentina, enligt vilket de får ”fracka” i provinsen Santa Fe under 30 år. I flera år har Chevron legat i konflikt med Ecuadors rättsväsende gällande miljöföroreningar i Amazonas, begångna av företaget Texaco, som gick in i Chevron 2001.

Miljö online2

Liknande artiklar