Hjärtat inspirerar till bättre vågkraftsteknik

Foto: Rev Gossage

Ny teknik för vågkraft gör kraftverken effektivare, lättare och billigare att producera. Tekniken är framtagen av forskare på KTH som inspirerats av hjärtat.

Vågkraft har inte utvecklats till den stora kraftkälla som förutspåtts, och få länder har ännu vågat satsa storskaligt på tekniken. Några av problemen är att kraftverken varit dyra och stora i förhållande till hur mycket energi de kunnat generera. Nu har däremot forskare från KTH och företaget Corpower Oceans tagit fram en ny teknik som kanske kan göra vågkraften till den stora energikälla den har potential att bli.

Den nya tekniken har nyligen belönats med pris från Massachusetts Institute of Technology (MIT) och har lyckats skära ned produktionskostnaderna med en tredjedel. Utvecklarna har inspirerats av hjärtläkaren Stig Lundbäcks forskning kring hjärtats funktioner på 1980-talet. Patrik Möller, VD på Corpower Oceans, säger till KTH:

Vågkraftverket, som består av en boj som absorberar energi från vågorna och en unik drivlina som omvandlar bojens rörelse till el, är relativt kompakt och lätt samt kan tillverkas till låg kostnad. En boj med 8 meter i diameter kan producera 250-300 kilowatt i en typisk Atlantmiljö.

Vågkraftverket har prövats i Portugal och Frankrike under 2013 och 2014 och ska nu prövas i större skala.

Miljö online2

Liknande artiklar