Kritik mot Vattenfalls planer på försäljning av kolkraften

Foto: Daniel Mueller / Greenpeace

Vänsterpartiet vill att riksdagen ska involveras i beslutet. Men regeringen vill ännu inte ge något besked om så blir fallet.

I en frågestund i riksdagen i torsdags passade Vänsterpartiets Jens Holm på att ställa en fråga till närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) om det statliga energibolaget Vattenfalls fossila verksamhet i Tyskland.

Det mest ansvarsfulla i det här läget, enligt Jens Holm, vore att verka för en successiv utfasning av kolkraften och ett stopp för nya kolgruvor. Men som Supermiljöbloggen skrivit om tidigare så planerar Vattenfall i stället att sälja hela sin kolkraftverksverksamhet i Tyskland.

Det Jens Holm undrade var därför om inte detta är en så pass viktig fråga att regeringen borde få riksdagens godkännande först.

På det svarade Mikael Damberg att det är ”självklart att riksdagen kommer att behöva informeras om affären”. Men om riksdagen får ta ställning till affären, det ville inte Mikael Damberg säga något om. I stället förklarade han det hela på följande sätt:

– Om man sedan bedömer att affären ligger inom ramen för det uppdrag som bolaget har är det normalt sett inte så att riksdagen tar ställning till affärer i statliga bolag. Det beror på vilken typ av affär det är, hur den ser ut och om den ligger inom ramen för det uppdrag som riksdagen har att ta ställning till när det gäller Vattenfalls verksamhet. Frågan är lite tidigt ställd eftersom vi inte vet hur affären kommer att se ut.

Miljö online2

Liknande artiklar