Storbritannien bygger världens största havsbaserade vindkraftspark

Foto: Geograph

Upp till två miljoner hushåll kan komma att förses med el från den gigantiska vindkraftspark utanför Yorkshires kust. 

När parken är färdigbyggd kommer den ha en produktionskapacitet på 2,4 gigawatt, vilket är tillräckligt för att täcka 2,5 procent av landets elbehov. Detta meddelar Forewind, som står bakom projektet. Forewind är ett samarbete mellan fyra stora energibolag i Storbritannien, däribland Statoil.

Bestående av av två separata gårdar som hyser upp till två hundra vindkraftverk vardera, kommer parken uppta en yta på nästan 700 kvadratkilometer. Förutom att vara världens största kommer parken även vara den havsbaserade vindkraftsparken som befinner sig längst från kusten.

Det finns dock några källor till oro, trots att Storbritannien redan är det land i världen med störst kapacitet från havsbaserad vindkraft. Financial Time skriver att många liknande projekt den senaste tiden skjutits upp på grund av osäkerheter kring både vindkraftsubventioner och låga oljepriser. Förhoppningsvis kommer projektet ändå byggas som planerat, med stöd av den förmodade ekonomiska supporten det väntas få från staten. Detta med anledning av den nya klimatöverenskommelsen i Storbritannien.

Miljö online2

Liknande artiklar