Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Tyskland legaliserar fracking

    Ett lagförslag blev starten på processen att åter göra fracking tillåten i Tyskland. Beslutet väcker ilska hos miljöengagerade.

    Det tyska parlamentet har föreslagit en ny lag som kommer att tillåta kommersiell skiffergasutvinning, så kallad fracking, på djup under 3000 meter. Detta trots att man sedan början av decenniet tillfälligt förbjudit metoden, något som många trodde skulle leda till ett permanent förbud. Innan förbudet trädde i kraft stod fracking för 3 procent av Tysklands totala gasutvinning, men förhoppningen nu är alltså att utvinningen ska återupptas och expandera. Detta skriver The Guardian.

    För borrning på än grundare nivåer än 3000 meter krävs tillåtelse från en specialtillsatt expertgrupp, Miljöaktivister ratar dock expertgruppen, då det visat sig att hälften av medlemmarna representerar institutioner som skrivit under Hannover-avtalet och därmed är uttalat positiva till ökad användning av fracking.

    Tyskland beräknas ha 2.3tn kubikmeter skiffergasreserver och industrigrupper säger att dess exploatering kan hjälpa till att lindra landets övergång bort från kol, olja och kärnkraft, och dämpa oron för störningar av ryska gasleveranser.

    Fracking är en relativt ny och miljöfarlig metod för att utvinna fossilgas, där man under högt tryck injicerar vatten och kemikalier i marken. Det skapar sprickor i de gasrika skifferlagren långt under markytan, och man kan därigenom frigöra den fossila naturgasen.

    Det har blivit en alltmer uppmärksammad och utskälld teknik under de senaste åren, allteftersom fossilföretagen söker sig nya möjligheter. Frågan fick bred uppmärksamhet genom dokumentären Gasland, som visar vad som kan gå fel vid fracking. Där visas bland annat hur de boende i områden där fracking brukas kan tända eld på sitt dricksvatten eftersom gas sipprat in i det. För att få upp skiffergasen som man vill åt i frackingprocessen, krävs att stora mängder kemikalier pumpas ner i marken. Detta är bara ett av många problem med fracking, något som gjort att anti-frackingrörelsen allt starkare. Supermiljöbloggen rapporterade nyligen om hur frackingföretagen i Polen stoppas genom folkliga protester. Skottland beslutade nyligen om att de förbjuder fracking tills vidare, vilket fick regeringsrepresentanter från Wales att meddela att de nu också överväger ett stopp för fracking. I den amerikanska delstaten New York fattades ett liknande beslut 2008. Det stoppet varade i sex år och slutade med att man förbjöd fracking helt.

     

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.