Vänsterpartiet kräver svar om Vattenfallförsäljning

Foto: Paul Langrock / Greenpeace

Riksdagsledamoten Jens Holm (V) har begärt en interpellationsdebatt med närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S).

Jens Holm, miljöpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, vill ha svar från regeringen om vad som egentligen gäller då det kommer till en försäljning av Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland. I går lämnade han in en interpellation till närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) där han skriver:

Vattenfall (förbereder) en försäljning av de tyska kolkraftverken, något som tycks ha regeringens stöd. Den främsta spekulanten i dagsläget är ett tjeckiskt investmentbolag utan miljöambitioner. Vid en försäljning kan vi alltså räkna med en fortsatt drift av kolkraftverken och en mycket sannolik utbyggnad av nya kolgruvor och därmed kraftigt ökande utsläpp av växthusgaser och en än mer förstörd lokal miljö. Detta skulle därmed gå helt stick i stäv med S och MP:s överenskommelse om Vattenfall (1/10-14) där partierna lovar att expansionen av brunkol ska avbrytas.

Det ansvarsfulla vore enligt Jens Holm och Vänsterpartiet att verka för en successiv avveckling av Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland. Men vad regeringen anser om det återstår att se. Statsminister Stefan Löfven (S) sa dock i går i en intervju med Ekot i Sveriges Radio, i samband med ett officiellt besök i Berlin, att det är upp till ledningen och styrelsen i Vattenfall att hantera frågan.

Planerad dag för debatt i riksdagen är den 10 mars.

Miljö online2

Liknande artiklar