Vattenbrist tvingar Brasilien att ställa in karnevalsfirande

Foto: Nicolas de Camaret

Extrem torka och krasslig ekonomi tvingar Brasilien att ställa in karnevaler runt om i landet.

Karnevalen i Rio räknas som världens största utomhusfest och lockar över en miljon festdeltagare. I år har arrangörerna för karnevalen i Rio tvingats lägga om planerna på grund av vattenbristen i Brasilien, men har inte behövt ställa in festligheterna helt som andra städer i landet tvingats till.

– Vi har haft det här karnevalståget i 17 år och alltid avslutat med brandslangen. Men i år finns inget vatten. Denna karneval blir hetare än vanligt, säger Celia Barros, en av arrangörerna i Rio de Janeiro till DN.

Brasilien har med sina 15 procent av världens sötvatten, i Amazonasfloden med bifloder och i två av världens största underjordiska vattenkällor, den största vattenreserven i världen. Då det knappt regnat något på två år är många av vattenreservoarerna tomma runt om i landet, som i Sao Paulo där vattenreservoarer som ska täcka 20 miljoner människors vattenbehov näst intill är uttorkade.

Landet går igenom den värsta torkan som uppmätts sedan mätningarna startades för över 80 år sedan. Enligt Dagens Nyheter har 50 miljoner människor hittills drabbats av torkan i landet.

Miljö online2

Liknande artiklar