Framstående klimatförnekare betald av kol- och oljeindustrin

Bild på kolkraftsrök
Foto: Mark Dumont

I dagarna avslöjades det att Willie Soon, klimatförnekare och framstående forskare vid Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, nästan helt och hållet fått sitt arbete betalt av företag, lobbygrupper och oljemiljardärer inom energisektorn.

Dokument som Greenpeace tagit del av visar att Soon de senaste 14 åren erhållit mer 1,2 miljoner dollar i ersättning från Exxon Mobil, Southern Company, branchorganisationen American Petroleum Institute (API) och från en stiftelse som drivs av de konservativa oljemiljardärena Koch-bröderna.

Till skillnad från de flesta vetenskapsmän, har Soon konsekvent hävdat att klimatförändringar inte beror på utsläpp av växthusgaser, utan att det är solens fel.

Southern Company, som är en av USA:s största ellevernatör (och som förlitar sig på kolindustrin), visade sig vara den enskilt största bidragsgivaren. Dokumenten visar att Southern Company från och med 2005 gett Soon nästan 410.000 dollar. I gengäld lovade Soon att publicera forskning om solens påverkan på klimatförändringar i ledande tidskrifter och hålla föreläsningar om sina teorier på nationella och internationella evenemang.

Soon har i det förflutna ihärdigt förnekat branschens inflytande över hans slutsatser.

Inga pengar kan påverka vad jag har att säga och skriva, speciellt inte i min vetenskapliga strävan att förstå hur klimatet fungerar, helt av sig själv, sade han till Boston Globe 2013.

Greenpeace anklagade Soon redan 2011 för att ha tagit emot mutor från energiindustrin vilket Supermiljöbloggen rapporterade om då.

Miljö online2

Liknande artiklar